top of page
Låvda Svart.png
AKTAVUOHTA.png

Press

Liv Aira.jpg

Under processen med festivalen Låvda fick vi mycket uppmärksamhet från pressen och några av intervjuerna hittar du här.

Sameradion

Låvda är den första samiska dansfilmsfestivalen och kommer att hållas 11-12 december i år.
Nu söker arrangören Liv Aira filmer som kan visas under den digitala och fysiska festivalen i Jokkmokk.
"Vi välkomnar främst samiska filmdansfilmer och jag hoppas på många bidrag från alla länder och inte bara Sverige. Men också att ta in filmer från andra urfolk", säger Liv Aira.

Länk till Sameradion

SVT Nyheter
Dansfestival ska lyfta dansen i Sápmi

Till helgen blir det dansfilmsfestival i Jokkmokk. Fem helt nya samiska dansfilmer kommer ha premiär. Festivalen sänds också på nätet och ska uppmuntra till mer dans i Sápmi. 

Enligt arrangören och dansaren Liv Aira är det är världens första samiska dansfilms-festival. 

– Jag ser fram emot att se mer dans och andra alternativa konstformer i Sápmi. Jag hoppas det kan uppmuntra fler till att våga testa nya saker.

Tretton filmer kommer visas, och dans-workshops hålls på plats i Jokkmokk. Flera dansare och filmskapare kommer berätta om sina skapandeprocesser. Enligt Liv Aira finns det ett behov att samlas och visa upp dansen i Sápmi. 

– Det känns kul att vi samiska danskonstnärer för första gången samlas i ett sådant här event. Vi får visa en bredd och hur man kan utveckla den samiska kulturen genom konstnärliga uttryck. Och jag hoppas det kan skapa nätverk, säger Liv Aira, arrangör och dansare. 

Festivalen arrangeras av kulturföreningen Aktavuohta i samarbete med Invisible People Contemporary Dance Company.

Länk till intervju

SVT Intervju Låvda.png

SVT Nyheter
Dansfestival ska lyfta dansen i Sápmi

Låvda Sápmi Screendance Festival är den första i sitt slag. Den samlar samiska dansfilmer från Sverige, Finland och Norge. Festivalen äger rum i Jokkmokk, Sverige den här veckan. Liv Andersson Aira är festivalens ledare. Hon är med i ICT-nyhetssändningen för att berätta mer om detta nya evenemang.

Länk till intervju

ICT Intervju Låvda.png
bottom of page