top of page
Ajttega

Press

Akti Lij Poster.jpg
danstidningen logo.jpeg

Artikel i DANS

Det var en gång: Akti Lij!

I januari var de samiska danskonstnärerna Liv Aira och Marika Renhuvud på residens hos Giron Sámi Teater i Kiruna och vidare pågår nu i februari i samarbete med Norrlandsoperan ett residens i Tärnaby. Föreställningen med premiär där den 27 februari är Liv Airas och Marika Renhuvuds interaktiva koreografi Akti Lij – lulesamiska för ”Det var en gång” för barn på 4-10 år.

Läs hela artikeln här

Artikel från KULTURRÅDET

Breda investeringar i nationella minoriteter

En dans- och jojkföreställning, digitalisering av Judisk Krönikas arkiv, romsk festival med fokus på unga, en återkommande midsommarfestival för unga i Tornedalen samt en informationsbank för minoritetsskribenter. Det är satsningar som får stöd när Kulturrådet fördelar 1,6 miljoner kronor i projektbidrag till Sveriges nationella minoriteters kulturverksamhet.

Läs hela artikeln här

Ajttega tidig bild.jpeg

Dansaren Liv Aira och jojk-artisten Elin Teilus. Foto: Jo Kemp.

Kulturrådet.png
bild ajttega samefolket.jpeg

Text och foto Åsa Lindstrand

logo samefolket.png

Artikel i SAMEFOLKET

En dansföreställning blir till

I alla arbeten Liv Aira har gjort under sin dansutbildning har hon kommit tillbaka till sitt samiska ursprung. När hon mötte jojkaren och skådespelaren Elin Teilus fann de varandra direkt och inledde ett samarbete.

Efter många år på annat håll är Liv åter i Sábme. På årets vintermarknad är det premiär för Ájttega, en dans- och jojkföreställning som den senaste tiden tagit form i Jåhkåmåhkke.

Läs hela artikeln här (in swedish)

Det har skrivits många artiklarom oss och våra produktioner, du hittar några av dessa här.

 

Är du intresserad av att skriva om oss? Lämna dina uppgifter i formuläret så återkommer vi till dig.

bottom of page