top of page
Låvda Svart.png
AKTAVUOHTA.png
juhtijh5.png

Marika Renhuvud

Marika är en Contemporary dansare/koreograf från norra Dalarna, Sverige och baserad i Funäsdalen/Härjedalen Sverige. Hon reser runt i världen för att dansa, koreografera och undervisa.

 

Hon är utbildad vid skolan för New Education For Contemporary Dance i Härnösand och Balettakademien i Stockholm och har en diplom i dans för barn och ungdom – didaktik 1.

Utöver dansen brinner hon mycket för att sprida kunskap om sitt samiska ursprung, och alla hennes dansstycken är baserade på eller innehåller tankar och idéer som kommer från den samiska kulturen.


– Min dröm är att sprida kunskap och förståelse för den samiska kulturen genom dans. "

Marika Renhuvud

Elle Sofe Sara

Är koreograf, regissör och filmare. Saras verk utvidgar sig till till synes vardagliga, ofta förbisedda områden av samisk kroppslighet – outtalade ritualer som har undkommit kolonialismens lastgrepp.

 

Sara avslöjar ett rum där dåtid och nutid sammanfaller. Även om hennes koreografi är känd för sitt lekfulla tillvägagångssätt, fördjupar hon sig också i tabubelagda ämnen som trauma, övergrepp och självmord. Som en inhemsk konstnär försöker Sara skapa verk som ger lika stark resonans för hennes samhälle som för konstvärlden.

Elle-Sofe-Sara_NFL21.jpeg
Elle Sofe Sara
LindaRemahl_.jpg

Linda Remahl

Linda växte upp i Göteborg och flyttade till England för att studera vidare vid London Contemporary Dance School, där hon stannade i 17 år och arbetade som dansare och koreograf. 2015 flyttade hon till Arvidsjaur där hon har sina släktrötter.

 

Digitala uttryck och den rörliga bilden med videoredigering som koreografiskt verktyg är ofta grunden för hennes arbete. Ett collage av rörelse, ljudlandskap, foto och film med inslag av liveframträdande tar ofta form i interaktiva installationer och platsspecifika verk. Personliga berättelser och våra inre världar är den främsta inspirationen för hennes arbete – hur vi ser, uppfattar och förhåller oss till vår historia och omvärlden.

 

Samarbete med andra konstnärer och konstformer står i centrum för hennes skapande. Linda är en av grundarna till Northern Sustainable Futures, ett kreativt team som strävar efter att föra konst och kultur på olika sätt till gles- och landsbygden samt stärka den kulturella infrastrukturen och arbetsvillkoren för konstnärer genom att skapa ett kreativt utrymme för boende och arbetar i Norrbottens inland som heter Moskosel Creative Lab.

Linda Remahl

Linnea Sundling

Linnéa Sundling är utbildad vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm och har sedan 2010 arbetat både som dansare, pedagog och koreograf i olika projekt och kompanier. Hon är uppvuxen i Umeå, och har samiska rötter från Åsele, Vilhelmina och Anundsjö.

 

Genom dansen utforskar hon bland annat relationen till sin identitet, gärna med improvisation utifrån olika känslor och tillstånd. Andra intressen är kommunikation, relationen till naturen och kroppens förmåga att läka. Lyssnandet och varandet inspirerar och hon har förutom dans, studerat psykologi samt utbildat sig till terapeut i Kraniosakral biodynamik.

Elements.jpg
Linnea Sundling
Burgásit 3 - Petra.PNG

Petra Howard

Född i Gironis / Kiruna och växte upp i Bithamis / Piteå. Hon har sina samiska rötter i Girjas. Hon är koreograf och konstnär. Verksam sedan 2000 med olika uttryck som dans, film, skulptur och fotografi. Hennes konst handlar om ursprung och identitet. Petras senaste verk har handlat om samernas historia och återtagandet av hennes samiska arv.

Petra Howard

Liv Aira

Liv Aira är en infödd svensk dansare, koreograf, konstnärlig ledare, från Sápmi, Jokkmokk. Hon reflekterar ofta över sitt samiska arv i sin konst. Liv producerar och skapar dansshower för olika åldrar, skapar screendance, arrangerar screendancefestivalen Låvda och andra dansrelaterade evenemang och scenkonst genom sitt kompani Invisible People Contemporary Dance Company. Hon har en BA i dans och en MA i koreografi.

Liv Airas konst beskrivs som kraftfull, andlig och fantasifull i sina djuriska rörelser.

Dálvve.png
Liv Aira
Det krävs en by-beskärd.jpg

Sebastian Björkman
& Rönn Påve

Sebastian är dansare med sina samiska rötter i Ammarnäs men också bland de familjer som tvingades migrera söderut från Karesuando på 1920-talet. Genom sin dans åberopar han rösterna från sitt ursprung samtidigt som han håller ett ben stadigt planterat i urbana danskulturer.

.

Rönn är performancepoet och spoken word-konstnär, uppvuxen och bosatt i Kiruna. Genom poesi berör Rönn ämnen som kolonialism, queeritet, glesbygdsbygd och kärlek.

Sebastian Björkman
Rönn Påve

Ola Stinnerbom

Regissören är en samisk scenkonstnär, dansare, koreograf och forskare.

Han har forskat och hittat den samiska dansen i 25 år och arbetar nu för att ta tillbaka den och levandegöra den. Den upp och nervända dansen är en återspegling av SAAJVA - samiska legenders upp och nervända värld. Ola har i sin utforskning av samisk dans hittat en ingång till SAAJVA.

Noite, (Sami Shaman) reste genom SAAJVA sjöarna till den andra världen som ligger under vår.

Ola Stinnerbom.jpg
Marja Helander
helandermarja_antti_haanpaa-yle.jpeg

Marja Helander

Regissören är en samisk scenkonstnär, dansare, koreograf och forskare.

Han har forskat och hittat den samiska dansen i 25 år och arbetar nu för att ta tillbaka den och levandegöra den. Den upp och nervända dansen är en återspegling av SAAJVA - samiska legenders upp och nervända värld. Ola har i sin utforskning av samisk dans hittat en ingång till SAAJVA.

Noite, (Sami Shaman) reste genom SAAJVA sjöarna till den andra världen som ligger under vår.

bottom of page