Om projektet
A memory a feeling är ett projekt skapat av Invisible People Contemporary Dance Company med syfte att lyfta samiska dansartister. De fick i uppdrag att skapa en dansimprovisation utifrån en plats som betyder något för dem, kopplat till deras samiska rötter. Detta projekt är en del av Låvda, Sapmi Screendance Festival
Med stöd av Kulturrådet
”I min kropp finns minnen av både fjällens och sandens folk. Mina förfäder gav mig kunskap från både hetta och kyla, från flera olika urfolk. Det är genom att dansa som jag lär mig mer om mina olika sidor och min omvärld. Det är så jag lyssnar till mina vägvisare och deras berättelser som sjunger genom mig i 'jojk' och 'dengbêj', samtidigt. Ju mer jag lär mig, desto mer kommer berättelserna ut genom min kropp när jag improviserar. Jag tror att när vi dansar, dansar dem med oss, och att det är så vi upptäcker ett sätt att läka våra sår - skapar nya vägar där vi kan röra oss som fria människor.”
Marit Shirin Carolasdotter
Marit Shirin har sina samiska rötter i Hotagen, Jämtland och kurdisk bakgrund från Irak. Hon bor i Ubmeje och är aktuell som koreograf och projektledare för Humans & Soil, som hade sin premiär av verket "of itself : in itself" på Norrlandsoperan 2021. Hon brinner för att använda sin danskonst till att kämpa för samers kroppsliga rättigheter och urfolkens återtagande av sin kultur. Genom tvärkonstnärliga samskapanden och sitt internationella samarbete med bl.a Ainu folket i Japan, strävar hon efter en ökad närvaro av urfolk inom scenkonsten.
hemsida: www.humansandsoil.com
”I mitt scenuttryck har jag reflekterat kring det ursamiska. För mig innebär det ursamiska den tiden där samer leve och följde naturen. En tid då man hade respekt för vattnet, fjällen och elden. Det ursamiska får mig att känna tillhörighet den samiska kulturen även fast jag idag lever långt ifrån de traditionella samiska näringarna. Därför har jag valt att utföra min dans vid en tjärn ovanpå berggrunden och kring elden. Samhället idag går emot dom samiska idealen. I stället för att leva sida vid sida av naturen missbrukas de resurser som naturen ger oss. Min utbildning som miljöingenjör innebär att jag kommer arbeta med förorenat vatten och förorenad mark vid sidan av mitt konstnärskap. Därför vill jag med min dans gestalta de ursinne som nomaden skulle uppleva i vårt nutida samhälle när vatten som varit rent i 1000-tals år blir otjänligt.”
”Då jag var i Lásságámmi, Nils-Aslak Valkeapääs konstnärsbostad, när jag improviserade detta så var det naturligt för mig att utgå ifrån något som han skapat. Sami eatnan duoddariid är en låt av han som länge betytt väldigt mycket för mig men jag fick väldigt nyligen veta vad texten egentligen betyder, då den är på nord samiska. Storslaget sjunger han om vårat hem. Samebarnens vidder. Utifrån det, vid hans hem, dansar jag den kärlek jag själv känner för mina vidder.”
Marika Renhuvud
Marika är en contemporary dansare/koreograf från norra Dalarna, Sverige och baserad i Funäsdalen/Härjedalen Sverige. Hon reser runt i världen för att dansa, koreografera och undervisa.
Hon är utbildad vid skolan för New Education For Contemporary Dance i Härnösand och Balettakademien i Stockholm och har en diplom i dans för barn och ungdom – didaktik 1.
Utöver dansen brinner hon mycket för att sprida kunskap om sitt samiska ursprung, och alla hennes dansstycken är baserade på eller innehåller tankar och idéer som kommer från den samiska kulturen.
– Min dröm är att sprida kunskap och förståelse för den samiska kulturen genom dans. "
Min kropp som bärare av minnen har jag inte upplevt
Min kropp som berättare av dessa minnen
Min kropp har som alltid funnits
Till och med före mig
Att inte veta men alltid känna
Den rikedom jag förlorade
Och ändå alltid haft
Det kommer hem
Till något bekant och samtidigt främmande
Linnea Sundling
Linnéa Sundling är utbildad vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm och har sedan 2010 arbetat både som dansare, pedagog och koreograf i olika projekt och kompanier. Hon är uppvuxen i Umeå, och har samiska rötter från Åsele, Vilhelmina och Anundsjö. Genom dansen utforskar hon bland annat relationen till sin identitet, gärna med improvisation utifrån olika känslor och tillstånd. Andra intressen är kommunikation, relationen till naturen och kroppens förmåga att läka. Lyssnar och är inspirerande och förutom dans har hon studerat psykologi och utbildat sig till terapeut i Kraniosakral biodynamik.
.
Dans: Linnéa Sundling
Musik: Cicely Irvine
Foto: Lucas Carlsson
Filmad hemma i en liten oas på Hägerstensåsen, i Stockholm.
Temat jag valde att arbeta med är resan för att hitta min samiska identitet. Jag har alltid vetat att jag är same, men vad det betyder för mig är något som ständigt utvecklas. Under min uppväxt har samerna alltid varit närvarande men inte centralt. För varje år som går finner jag mig själv mer i det samiska och det samiska mer i mig själv. Det är för mig ett sökande, ett fynd och en växande stolthet. En känsla av att vara en del av något större och starkare än jag egentligen förstår och att finna tillit till det.
Att arvet, berättelserna och minnen lever vidare genom mig är ovärderligt och jag ska göra mitt bästa för att följa den väg som är utlagd för mig. Framåt, för oss.
Agnes Nilsson
Bures! Jag heter Agnes Nilsson, jag är tjugo år. Jag är född och uppvuxen i Skellefteå men har mina rötter i Girjas. Jag går just nu på danslinjen på Lunnevads folkhögskola. Min dansresa började på Skellefteå Dans och Balettförbund där jag dansade i 14 år, dessutom gick jag även Estetiska programmet med inriktning dans på gymnasiet.