top of page
DSCF0850-Redigera.jpg

Skájdde

En storslagen och magisk dans- och musikföreställning för alla åldrar.

28-30 Juli 2023

I år har evenemanget växt till en kulturfestival för hela familjen och du är välkommen att stanna för fler aktiviteter än föreställningen, allt ingår i biljetten som också kan köpas på plats i entrén.

Smart samåkning till eventet med:

coride.png
logo vilda kidz.jpeg
Skajdde press 2.jpg

Trailer

En kulturfestival för hela familjen

DSC_7202-Redigera.jpg

Skájdde

Dans, jojk och livemusik på stora scenen

DSCF1073-Redigera.jpg

Dansvandring

Interaktiv promenad med dansföreställningar

Norrskensnatt stående.png
NORRSCEN Logga norrsken.png

Spoken
word-poetry

Poesi av professionella poeter från Sápmi/Norrbotten

Picknick i bilen

En vacker dag

Skájdde 2023 in Storforsen

Naturreservatet i Storforsen är en vacker plats inte bara för en kulturfestival. Här finns platser för att bada och leka i vattnet, grillplatser och öppna ytor för familjens picknick.

.

Ta med egen picknick eller köp lite mat från våra foodtrucks nära entrén.

.

Kaffe och fikabröd säljs också på plats. Vi säljer även något att sitta på om du behöver. Det finns inga stolar i parken eller framför scenen.

.

När du planerar för din resa hit, se till att du anländer före tidpunkten för showen för att uppleva hela området fullt ut. Parkeringen finns i skogen nära parken, och du har bara 5 min promenad ner till festivalområdet. Om du har ett parkeringstillstånd för handikapp är det bara att låta personerna vid parkeringens entré se det så får du tillgång till parkeringen närmare entrén.

.

Vid lätt regn kommer vi fortfarande att fortsätta som planerat och om det kommer ett kraftigt regn som passerar kan vi skjuta upp showstarten några minuter. Historiskt sett har det varit extremt sällsynt att en show inte spelades. Ta med kläder för dagens väder och låt oss hoppas på en solig sommarhelg!

.

Välkommen till en härlig helg i naturen!

Liv_Aira_NinaWN_jmk_feb22_0258_FullRes_CJUTSI.JPG

Barnteater

Liveteater för barn av Nina Nordvall Vahlberg nära entrén

Vilda Kidz.jpg

Berättelsevandring för barn

I skogen

IMG_1563.HEIC

Konstutställning

Stora målningar i skogen

DSC_7202-Redigera.jpg

Om showen

Skájdde 2023

Följ med på en resa i Sápmi och upplev förtrollande samisk kultur som väcks till liv i en magisk miljö av Storforsens unika miljö.

I sommarens föreställning får vi lära känna det mytomspunna Rika Maja som levde ett spännande liv ca 15 mil från Storforsen på 1600-talet. Enligt sägnen var hon från Mausjaur och hade en kåta och sina renar vid Akkanålke. Med historian av att vara ett resande folk kan vi anta att Rika Maja rörde sig i detta område. Hon var en mäktig kvinna som enligt legenden hade övernaturliga krafter och kunde kontrollera både väder och renar.

Ta med hela familjen på ett riktigt äventyr och en upplevelse som kommer att stanna kvar i ditt hjärta länge.

Skájdde är en produktion i projektet Bidum Iedno, läs mer här

About the show
Karta över storforsenområdet för de som reser dit.png

Hur man tar sig hit

Storforsen - Vidsel

Med bil

Om du vill komma hit med bil kan du få vägbeskrivningenhär. Parkering för privatbilar har en anvisad parkering och parkeringen närmast entrén är reserverad för bussar och endast handikappade. Titta på kartan nedan för vägbeskrivning. 

Erbjud skjuts eller be om skjuts!

I år erbjuder vi en unik service till alla våra besökare. Du kan nu erbjuda skjuts eller be om skjuts i appen Coride. Det enklaste sättet att få en billigare transport utan att behöva bry sig om hur man ordnar det, allt görs i denna superenkla app!

Skaffa appen: Apple/iOS eller Google/Android

Om du erbjuder skjuts från någonstans i Norrbotten eller Västerbotten får du en gratis parkeringsbiljett till evenemanget!

Som ett exempel:

Du bor i Skellefteå och planerar att gå på någon av utställningarna med en kompis till dig. Kostnaden för resan är ca 800kr om man räknar på 25kr/10km. Du har ytterligare tre platser i din bil och erbjuder dessa i appen Coride. Efter resan får du hälften av kostnaden för resan tillbaka eftersom du delar upp den med två andra. Smart va!

Med buss

Förutom de vanliga allmänna busstransporterna erbjuder vi även busstransporter från hela Norrbotten och Västerbotten. Välj bara en biljett med buss inkluderad så återkommer vi till dig med info angående hämtningstid och plats i respektive stad. Två veckor innan föreställningen minskar vi försäljningen av bussbiljetter till städer vid kusten och närmsta område mestadels och vi rekommenderar då Coride-appen för andra städer. Kontakta oss för mer hjälp med transport vid behov.

Det finns platser kvar i extrabussar lördagen den 29:e från busstationen i:

Umeå 7.00

Skellefteå 9.00

Piteå 10.15

Älvsbyn 11.15

Kiruna 7.30

Gällivare 9.15

Jokkmokk 10.30

Luleå 9.00

Boka bara biljetten där buss ingår så har du en plats på bussen.

Med tåg

Du kan anlända med tåg från Umeå, Luleå eller Stockholm till Älvsbyn och därifrån även kliva på någon av våra bussar. Välj bara biljetten med buss inkluderad så har du resan dit och tillbaka inkluderad.

För Vilda Kidz

För de med biljett från Vilda Kidz erbjuder vi en plats i en av bussarna till lördagens 13.00-show. Sittplatser kvar i bussar från Umeå, Skellefteå, Jokkmokk, Piteå, Luleå och Älvsbyn.

Skicka din förfrågan till jimmy@invisiblepeople.se med antal personer som ska resa.

Coride
Vilda Kidz

Om du behöver boende

Hotell Storforsen

Vackert hotell i direkt anslutning till utställningsområdet, du tar bara en 10 min promenad från hotellet till utställningen. Bastu, pool, restaurang och bar.

Telefon: 0929-721 00

E-post: info@storforsen.se

Nyfors konferens & Camping

26 rum på campingen i Älvsbyn som har separata stugor för den som vill ha en egen plats. Även med en spaavdelning som inkluderar bastu och pool.

Telefon: 0911-666 62

Mobil: 070-335 82 96

E-post: info@nyforscamping.se

Selholmens Camping

Intill älven hittar du campingen Selholmen med servicehus, kiosk, grillplatser, badplats och motionsslingor.

Telefon:
076-8892039
– Kontor

070-7597441 – Engelska

073-0434166 – Svenska

Älvsbyns Folkhögskola

Kursgården på Älvsby folkhögskola finns i den charmiga Sjulnäsgården, Ugglan och Svalan. Här bor du i enkel- eller dubbelrum med toalett i rummet och dusch i korridoren. Du har möjlighet att laga mat i det gemensamma köket. 

Bokning & kontakt
Månd-torsd 08.00-15.00
Fred: 08.00-14.00, call 0929-723 00
E-post: info@afhs.nu
Övrig tid ring 0929-105 40

Hotel Storforsen
Rika Maja
akkanålke.jpeg

Om Rika Maja

Det pratas mycket om samiska Rika Maja och sägnen säger att hon hade magiska krafter. Besök platsen där Rika Maja enligt sägnen ska ha haft sin kåta och sina renar vid Akkanålke.

Akkanålke är nära förbunden med berättelsen om Rika Maja i Mausjaur. Hon föddes år 1661 och dog vid 96 års ålder 1757. Fastän hon utåt sett var kristen så var hon under hela sitt liv en anhängare av sina fäders förkristna samiska religion. Samerna hade en religiös kontakt med naturen och tillbad inte endast gudar som i andra delar av världen.

Betesland för hennes renar var trakterna kring Stenträsket och Akkanålke. På kvällarna släppte hon ut sina renar från gärdan(1). På morgonen spelade hon på spåtrumman och knäböjde på marken med en offerslöja av renkalvskinn för ansiktet. Då samlades hela renhjorden.

När hennes drängar samlade renarna till sarvslakt(2) på höstarna, bad hon dem att göra en särskild ”gäll”(3)  – förrådsställning – på det stället där man påträffat de flesta renarna. Där skulle man hänga upp köttet från ett par slaktade renar för att som hon sade, himmelens alla fåglar skulle få föda.

Rika Maja var enligt sägnen ganska fåfäng av sig. Det berättas att man, när hon på sommaren vid de obligatoriska stämningshelgerna(4) gick till kyrkan, kunde få se henne skrida fram i den varma solen iklädd ändå upp till fem kapteh – koltar – på en gång. Den innersta var då alltid längst och den yttersta kortast för att alla skulle se hur rik och grann hon var.

Hon bad och offrade till berget. När hon blev gammal och blind var hon tvungen att för det mesta hålla sig hemma i Mausjaur och så en dag fick hon höra att Akkanålke stod i brand. Rika Maja lät då leda sig ut en bit i Mausjaursjön. Med en offerslöja på sig, slog hon med en mässingstav tre gånger i vattnet medan hon visslade. Då kom genast ett häftigt åskväder och Akkanålke var räddat.

När Rika Maja kände att hon inte längre hade så långt kvar att leva bad hon att man skulle begrava henne på Akkanålke därför hon ville höra ”gweppe lehsa ja velkenen bello” – renklövarnas knäppande och den vita skällrenens klocka. Hon varnade för vad som kunde hända om detta inte gjordes enligt hennes vilja. Trots det blev hennes önskan inte uppfylld utan man begravde henne på kyrkogården i Arvidsjaur. Det sägs att när man begravt henne blev hennes renar oroliga. De fann inte längre någon trevnad kring Stenträsket och Akkanålke utan spred sig i rasande fart över landet. Förgäves försökte man hinna ikapp hjorden. Det bar iväg allt längre och längre ner mot kusten. Men inte ens då stannade hjorden, utan den fortsatte ut på isen. Utan att hejda sitt lopp störtade så gott som hela hjorden ner i den öppna havsvaken.

 

 

 

Akkanålke – Akka betyder farmor/mormor, tant eller tilltalsord till äldre kvinna. Ålke betyder ås, bergsrygg eller axel (på människa). Bergets namn är en beskrivning av hur det ser ut, som en äldre kvinnas axel.

Gärda(1)– Plats där renarna samlas ihop och hägnas in inför ex. renskiljning.

Sarv(2) – hanren (vaja – honren)
        
Gäll(3) – luöpti på umesamiska. En enkel lave (slags förrådsställning) med/utan tak på stolpar för att torka fisk eller kött på, eller förvaring av matvaror och redskap.

Stämningshelg(4) - En handels- och kyrkhelg på sommaren då samerna samlades på en plats för att handla, döpa sina barn, besöka kyrkan med mera.

Källa Arvidsjaurs Kommun

Karta över området

Speltider

Showtimes
Skájdde 2023 Linn 1_3.png

Fredag 28/7

18.00 - 19.30

Det är en kort paus i mitten av föreställningen.

Bussar avgår 30 min efter föreställningens slut.

Skájdde 2023 Linn 2_3.png

Lördag 29/7

13.00 - 14.30

Det är en kort paus i mitten av föreställningen.

Bussar avgår 30 min efter föreställningens slut.

Skájdde 2023 Linn 3_3.png

Lördag 29/7

18.00 - 19.30

Det är en kort paus i mitten av föreställningen.

Bussar avgår 30 min efter föreställningens slut.

Söndag 30/7

15.00 - 16.30

Det är en kort paus i mitten av föreställningen.

Bussar avgår 30 min efter föreställningens slut.

Deltagande konstnärer

Liv Aira

Liv Aira

Founder, dancer, choreographer
Linn Lindström

Linn Lindström

Dancer
Ole-Henrik Lifjell

Ole-Henrik Lifjell

Yoik Artist
Josefin Şîlan Karlsson

Josefin Şîlan Karlsson

Poet
Solveig Labba

Solveig Labba

Costume Designer
Marit Shirin

Marit Shirin

Dancer
Isidor Abdelkader

Isidor Abdelkader

Composer, musician
Jenny Schinkler

Jenny Schinkler

Dancer
Agnes Nilsson

Agnes Nilsson

Dancer
Benjamin Löfgren

Benjamin Löfgren

Musician
DSCF1073-Redigera.jpg

Dansvandring

En interaktiv upplevelse i parken

Som en del av upplevelsen vid Storforsen kan du ta en promenad och hitta qr-koder med länkar till filmer och poesi. Filmerna spelas in på platsen på kartan och kan upplevas interaktivt på varje plats. Skanna qr-koden med kameran på din mobil för att komma till filmen. 

Dance walk

Spoken word-poetry

I Raimos Bar, nära hotellet

Spoken word-poesi med professionella poeter från Sápmi/Norrbotten som uppträder på Raimos Bar nära hotellet under helgen 28-30 juli.

Fredag 20.00 - 21.30 Poesi i gränslandet

Lördag 20.00 - 21.30 Master Poetry-Slam

Poesin kommer att livestreamas för alla som inte kan delta i VIP-showen live. Vi släpper bara 50 biljetter per kväll live och erbjuder alla andra livestreaming på grund av utrymmesbegränsningar på Raimos Bar.

Kom ihåg att välja biljetten som heter VIP Poesi. Endast tillgänglig för vuxna.

Norrskensnatt stående.png
Spoken word-poetry
Kids theatre
Liv_Aira_NinaWN_jmk_feb22_0258_FullRes_CJUTSI.JPG

Barnteater

En teater som spelas live vid entrén

Som en speciell upplevelse för vår yngre publik arrangerar vi en teater i samma tema som föreställningen Skájdde. Runt elden nära scenen hittar du denna aktivitet.

Vilda Kidz.jpg

Sagostig

För barnen i skogen

I skogen nära scenen får de mindre en chans att uppleva spänning och korta berättelser samt en dansandes varelse i skogen.

Följ med Nåjden och hjälp honom hitta sin vita ren.

IMG_1563.HEIC

Konstutställning

@artbysilversmak

Utställningen Skájdde av Silversmak är placerad vid skogspromenaden ner till scenområdet och är inspirerad av de uppträdande dansarnas eld och energi.

Utställningen är öppen hela helgen och alla tavlor finns till försäljning.

Art exhibition
Story walk

Program för helgen

Fredag

16.00 - 17.30 Sagostig

17.15 - 17.55 Barnteater

18.00 - 19.30 Skájdde

19.40 - 20.00 Barnteater

20.00 - 21.30 Poesi

Lördag

11.00 - 12.30 Sagostig

12.15 - 12.55 Barnteater

13.00 - 14.30 Skájdde

14.40 - 15.00 Barnteater

16.00 - 17.30 Sagostig

17.15 - 17.55 Barnteater

18.00 - 19.30 Skájdde

19.40 - 20.00 Barnteater

20.00 - 21.30 Poesi

Söndag

13.00 - 14.30 Sagostig

14.15 - 14.55 Barnteater

15.00 - 16.30 Skájdde

16.40 - 17.00 Barnteater

FINANSIÄRER

Vi är stolta över att arbeta med följande finansiärer & samarbeten

 • Kulturrådet, Nationella minoriteter & Dans
 • Älvsbyns Kommun
 • Sparbanken Nord, Framtidsbanken
 • Region Norrbotten, Kultur & Danskonsulenten
 • Längmanska Företagsfonden
 • Danscentrum Norr
 • Danskonsulenten i Norrbotten
 • Riksteatern Norrbotten
 • Storforsen Hotell
 • Dans i Nord
 • Stiftelsen Greta
 • Arctic Indigenous Found
 • Storforsens Ideella Kulturförening
Kulturrådet.png
Logo Sparbanken Nord.jpeg
Region Norrbotten svart.png
Längmanska Företagsfonden.png
Älvsbyns Kommun.png
danscentrum norr.jpeg
riksteatern norrbotten.png
storforsen hotell_edited.jpg
Arctic Indigenous Fund Logo CMYK.webp
Logo_Stiftelsen_Greta_400x263.jpg
bottom of page